Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Branża spożywcza w Federacji Rosyjskiej – liderzy inflacji w 2016 r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Miłosz Woźniak | 2016-12-23 17:32:20
branża spożywcza, rosja, eksport, import, produkty spożywcze, artukuły spożywcze, żywność

W ciągu ostatnich dziesięciu miesięcy 2016 roku inflacja w Rosji wyniosła 4,5% zmniejszając się ponad dwukrotnie w stosunku do końca października roku 2015. Szczególny wpływ na inflację miał wzrost cen produktów spożywczych, który według prognoz w 2016 roku wyniesie 5,5%, w 2017 – 4,3%, 2018 – 3,7%, a w 2019 – 3,5%. Na podstawie danych Federalnej Służby Statystycznej FR, portal „Agroinvertor.ru” wyróżnił dziesięć produktów spożywczych, których ceny w okresie od stycznia do października wykazały największy wzrost.

1. Czosnek. W okresie od stycznia do października 2016 roku, według danych urzędu statystycznego Rossat, ceny czosnku wzrosły o 44,29% w stosunku do roku ubiegłego. Nieurodzaj oraz działania pośredników doprowadziły do niemal trzykrotnego wzrostu cen czosnku w Chinach. Kraj ten kontroluje ponad 80% światowego eksportu czosnku i jest głównym dostawcą tego produktu na rynek rosyjski: w ubiegłym roku 47 z 52 tys. ton czosnku dostarczono na rynek rosyjski z Chin.

2. Cytryny. W pierwszych 10 miesiącach 2016 roku ceny cytryn, według danych Rossatu, wzrosły o 37,32% w porównaniu z tym samym okresem roku 2015. Jednak, jak obiecał pod koniec października przewodniczący Federalnego Urzędu Antymonopolowego, Igor Artiomow, po wznowieniu importu tureckich cytrusów, których dostawa powinna rozpocząć się w niedalekiej przyszłości, cena cytryn i pomarańczy, mandarynek, moreli i brzoskwiń powinna spaść.

3. Pieprz czarny ziarnisty. Według danych Rossatu, w okresie styczeń – październik 2016 roku ceny pieprzu wzrosły o 28,83% w stosunku do roku poprzedniego. Ta przyprawa jest importowana do Rosji, a jej ceny na rynku światowym w ostatnich latach ciągle rosną. Tak więc, cena pieprzu czarnego na przestrzeni ostatnich piętnastu lat wzrosła sześciokrotnie. Główni importerzy – Wietnam, Indonezja, Indie.

4. Suszone owoce. W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 roku ceny suszonych owoców, według Rossatu, wzrosły o 23,36% w stosunku do roku 2015. Produkty te Rosja importuje głównie z Tadżykistanu i Turcji (suszone morele), Iranu (daktyle), Uzbekistanu (rodzynki), Chile oraz Argentyny (suszone śliwki). Wcześniej suszone owoce importowano również ze Stanów Zjednoczonych, jednak w sierpniu 2014 roku produkty te zostały objęte embargiem.

5. Kasza gryczana. Jak informuje Rossat, w okresie styczeń-październik 2016 roku ceny kaszy gryczanej wzrosły o 20,61% w porównaniu do analogicznego okresu w roku 2015. Największy wzrost zaobserwowano wiosną i na początku lata bieżącego roku. Dostawcy tłumaczą ten wzrost nieurodzajem gryki w sezonie 2015/2016, a także podwyższeniem cen surowców, które są wykorzystywane w procesie wytwarzania gryki. Ministerstwo Gospodarki Rolnej Rosji zaprzecza jednak tym doniesieniom informując o nadwyżkach kaszy gryczanej. Jak zapewniają eksperci portalu "Agroinvestor", obecnie sytuacja dotycząca kaszy gryczanej w Rosji jest stabilna.

6. Czekolada. Przez pierwszych dziesięć miesięcy 2016 roku, według Rossatu, ceny czekolady wzrosły o 20,56% w porównaniu do roku ubiegłego. W efekcie czego, jak ustalili eksperci z Centrum Badań Rynku Słodyczy, popyt na ten produkt nadal spada. W warunkach zmniejszających się realnych dochodów ludności, Rosjanie wolą kupować tańsze słodycze – w pierwszej kolejności mączne wyroby cukiernicze o długim terminie przydatności, takie jak pierniki (w okresie styczeń-październik 2016 roku ceny produktów tej kategorii wzrosły o 9,67%), ciastka (10,66%), pastyła (11,89%), keksy i rolady (10,9%) oraz towary pakowane (7,49%).

7. Śledzie. Według informacji zebranych przez Rossat, w okresie styczeń-październik 2016 roku ceny śledzi wzrosły o 20,15% w porównaniu z analogicznym okresem roku 2015. Przy czym solone śledzie w tym czasie zdrożały o 23,17%, solone filety śledziowe – o 14,32%. Zauważalny był również wzrost cen innych produktów rybnych, jednak nie był on aż tak znaczący. Konserwy rybne – 16,75%, chłodzone i mrożone ryby łososiowate zdrożały o 11,49%, solone i wędzone produkty rybne – o 11,01%, filety rybne – o 8,47%, ikra rosyjskich ryb łososiowatych – o 7,9%.

8. Olej roślinny. Jak informuje Rossat, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 roku ceny oleju roślinnego wzrosły o 18,86% w porównaniu do roku 2015. Jak wcześniej zauważyli eksperci Rosyjskiego Instytutu Rynków Rolnych IKAR, ceny słonecznika zaczęły wzrastać już na początku sezonu 2015/2016, pomimo tego, iż zeszłoroczne plony były większe, niż w sezonie poprzednim. Sprzyjał temu brak opadów w czasie zbiorów, co zapewniło dobre warunki do długiego składowania ziaren, a także duża płynność słonecznika na rynku.

9. Karmel. W okresie styczeń–październik 2016 r. średnia cena za kilogram karmelu w Rosji wzrosła o 18,21% w stosunku do poprzedniego roku. Według danych Centrum Badań Rynku Słodyczy, ceny karmelu rosły w bardzo szybkim tempie w ciągu całego 2015 roku. Był to wzrost na poziomie 32-35%, jednakże z powodu niewielkich kosztów karmelu, popyt na ten towar poszedł w górę, głównie za sprawą przypływu klientów z innych segmentów. W rezultacie, według podsumowań 2015 roku, spożycie karmelu w Rosji wzrosło o 6%, do 1,36 kg/os. w ciągu roku.

10. Oliwa z oliwek. Przez pierwszych dziesięć miesięcy 2016 roku ceny oliwy z oliwek, według danych Rossatu, wzrosły o 17,76% w stosunku do roku poprzedniego. Wewnętrzne ceny na ten produkt rosną wraz ze wzrostem cen światowych spowodowanym zwiększeniem popytu. W 2015 roku wartość oliwy z oliwek na rynku światowym wzrosła do 5,9 tys. USD, osiągając największy poziom od 18 lat. "Kryzys oliwkowy" był spowodowany nieurodzajem we Włoszech i Hiszpanii, w efekcie czego światowa produkcja oliwek zmniejszyła się o 26%. W bieżącym roku, według Robobanku, zbiory oliwek w Tunezji i Hiszpanii spadną o 30%, w Grecji – o 20%, w Hiszpanii – o 1%, w efekcie czego ceny oliwy z oliwek w sezonie 2016/2017 mogą dalej wzrastać.

 

Źródło: www.agroinvestor.ru

Opr. Eliza Szpejnowska, praktykantka

WPHI w Sankt-Petersburgu